ШАРЕНИ ЯЙЦА И АРОМАТ НА СЛАДКИ КОЗУНАЦИ НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК!

През цялата седмица от 26 до 29 април 2021 г. в ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен, педагогическите специалисти подготвяха учениците за светлия християнски празник – Великден. Най-малките получиха Великденски книжки със занимателни задачи, оцветяваха, апликираха и създаваха празнична украса, която допълни кътовете за детско творчество! Най-очакваният ден е днешният - Велики четвъртък, изпълнен с много цветни емоции и аромат на сладки козунаци!

Отново спазихме традицията и всички деца се докоснаха до магията на Великденското настроение. В празнично украсения кабинет по готварство малки и големи ученици боядисваха шарени яйца, с подкрепата на г-жа Нела Павлова, г-жа Нина Иванова и великденските помагачи от паралелка IX – 9 клас, професия „Работник в заведенията за хранене и развлечения“.

Щастливи и радостни, те с нетърпение очакват да покажат на своите родители и близки красивото си творчество!

Светли празници! Бъдете здрави и благословени!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Учениците от ЦСОП „П. Р. Славейков“ с трепет украсиха с мартенички, картички и пролетни картини класните стаи и кътовете за детско творчество в Центъра. Всичко, изработено от нашите деца с ръчички и боички, им носи радост и удовлетворение! Днес на първи март всички ученици, малки и големи, си подаряваха и връзваха мартенички, а по лицата им грееха щастливи усмивки.

За празничното настроение допринесоха за пореден път и нашите приятели – прекрасните дами от Лайънс клуб „Огледало“, които донесоха лакомства и мартенички за всяко дете!

Да сме здрави и силни, да сме бодри и засмени, да чакаме с радост първите слънчеви пролетни дни, да има повече игри и забавления на открито!

СЕДМИЦА НА КОЛЕДНИТЕ ВЪЛШЕБСТВА В ЦСОП „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“

Днес по традиция в ЦСОП „П. Р. Славейков“ всички ученици, взеха участие с различни дейности осъществени в ОРЕС в „Седмицата на Коледните вълшебства“.

Г-жа Нела Павлова покани в кабинета по готварство учениците, с които се осъществяват присъствено индивидуални терапевтични дейности, педагогическа и психологическа подкрепа в центъра, като демонстрира приготвяне на коледни сладки. Това е много специална традиция в дните преди Коледа, изпълнени с трепет и очакване. Учениците и педагогическите специалисти замесиха медено тесто за вкусните вълшебства с дъх на канела и джинджифил. Ароматът на сладки, топлината и любовта са неизменното усещане за този празник!

Усещането, че потребността ни е обща, пътят ни е един и умеем да сме заедно, става все по-силно!

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЦСОП „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“

Днес 17.11.2020 г. ЦСОП „П. Р. Славейков“ отбелязва своя патронен празник. Навършват се 193 години от рождението на великия будител на България Петко Славейков. С гордост носим името му и следваме заветите на големия поет, който ни дава пример да се трудим с любов, да бъдем упорити и постоянни, смело да вървим напред, с радост да творим своите слънчеви надежди и мечти!

ЦСОП „П. Р. Славейков“ в празничния си ден получи подарък - специализиран БУС за превоз на хора с двигателни увреждания. Това е дългоочакваният дар от ротари клуб „Плевен Центрум“. Плевенските ротарианци успешно реализираха каузата си от благотворителния си Коледен бал през 2019 година. Г-н Наков - директор на ЦСОП „П. Р. Славейков“ посрещна гостите на нашето тържество: Николай Савов, Красимир Братанов, Ирен Николова, Христо Нинов, Люси Дяковска, Десислава Иванова, журналисти и други. Пред паметната плоча на нашия патрон ученици от първи и четвърти клас бяха на почетен караул. Президентът на ротари клуб „Плевен Центрум“ г-н Николай Савов тържествено връчи ключа на специализирания бус. Щастливите деца - учениците от изнесени паралелки I-IV - 1-4 клас поздравиха гостите с песен за автобусчето, с което изразиха радостта си от скъпия подарък.

Малките славейковци пред портрета на поета в Центъра рецитираха и четоха неговите популярни стихове. А учениците от изнесени паралелки V-XII - 5-12 клас, които се обучават в електронна среда от разстояние, гледаха презентации за живота и творчеството на патрона.

Ръководството на „П. Р. Славейков“, целият колектив, учениците и техните родители изразяват най-сърдечни благодарности на Ротари клуб „Плевен Центрум“ за този толкова значим и голям благотворителен жест! Скъпи дарители, бъдете здрави и нека всички Ваши каузи бъдат успешни!

Спортен празник в ЦСОП „П.Р.Славейков“

През настоящата година Спешъл Олимпикс България продължава кампанията „Да играем заедно!“, която е част от глобалната кампания „Приобщаването е революцията“. На 22.10.2020г. учениците от ЦСОП „П.Р.Славейков“ и ПГТ „Алеко Константинов“ – гр. Плевен участваха в спортен празник под надслов „Да играем заедно!“. Той бе организиран на открито в двора на ЦСОП „П.Р.Славейков“, като бяха съблюдавани всички противоепидемични мерки за опазване здравето на учениците. По тази причина празникът се проведе на два етапа. В организираните игри с топка първо взеха участие учениците от изнесени паралелки I-IV – 1-4 клас. След това на спортната площадка играха учениците от изнесени паралелки V-XII – 5-12 клас заедно със съученици от ПГТ „Алеко Константинов“. Спортните игри по футбол и народна топка предизвикаха желание за изява и положителни емоции у всички участници. В края на спортния празник учениците от ПГТ „Алеко Константинов“ подариха на своите приятели от ЦСОП „П.Р.Славейков“ футболни и волейболни топки с пожелание за здраве и бъдещи съвместни спортни изяви.

Всички ученици с радост участваха в съвместните спортни игри. С проведения спортен празник успешно подкрепихме кампанията на Спешъл Олимпикс „Да играем заедно!“.

„ЧЕСТИТА НОВА УЧЕБНА 2020 - 2021 ГОДИНА!“

Днес 15.09.2020 г. ЦСОП „П.Р.Славейков“ – гр. Плевен отвори врати за своите ученици! По традиция първокласниците бяха поздравени от директора г-н Милен Наков, в двора на центъра. Водени от своята учителка, най-малките прекрачиха прага под звуците на училищния звънец. Всички останали ученици от втори до дванадесети клас бяха посрещнати от своите ръководители на паралелки в класните стаи. Още от първия учебен ден, както педагогическите специалисти, така и обучаващите се в образователния център, спазиха отговорно необходимите противоепидемични мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

На добър час и успешна учебна година!

„РАЗКАЖИ МИ ИСТОРИЯ“

На 28 февруари в ЦСОП „ П.Р. Славейков“ се проведе работа в АРТ работилница, в която участваха нашите ученици от изнесени паралелки VIII – X - 8-10 клас, записани в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, Плевен заедно с техните съученици – 12 клас от паралелка „Социални дейности“ в гимназията. Заниманието е планирано, като част от дейностите по Национална програма „Иновации в действие“ и отговаря на поставените задачи за включване в съвместни инициативи и мероприятия. Всеки от участниците бе предразположен към неформално общуване чрез споделяне на весело лятно преживяване. Крайният творчески продукт беше съвместно съставяне на хумористичен разказ на тема „Разкажи ми история“. Работата в АРТ работилницата достави удоволствие на всички ученици, както и удовлетворение от съвместната писателска дейност. Несъмнено идеите на програмата за съвместни дейности дават възможност за развитие на социокултурните компетентности на учениците, което е предпоставка за доброто им социално включване.

Така се реализира целта на програмата да се засили междуинституциалното взаимодействие чрез обмяна на опит между сформирани екипи от педагогически специалисти и ученици, като в съвместната работата се приложи иновативен метод. През месец март и април са планирани още две мероприятия, посветени на театъра и Великден.

„БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА…“

На 25 февруари учениците от изнесени паралелки I – IV - 1-4 клас при ЦСОП „П. Р. Славейков“ заедно със своите съученици от СУ „Стоян Заимов“, Плевен изработиха красиви мартеници. Всяко от децата бе прието сърдечно в своя клас. Подадената приятелска ръка и детската усмивка са най-добрият път за взаимодействие и удоволствие от общуването. Да работиш заедно със своите съученици в класната стая е една прекрасна форма на социално включване. Всеки ученик получи подарък, разгледа красивия базар със сувенири, мартенички и картички в училището, а някои участваха и в подреждане на изложба. Щастливи бяха не само учениците, а и техните родители, като някои от тях веднага споделиха снимки и впечатления от включването на децата им в творчески занимания, заедно с съучениците им в тяхното училище.

Предпразничната седмица продължи с посещение на театрална постановка на Русенския театър „Баба Марта внучка жени“, която се проведе на 27.02.2020 г. в салона на СУ “ Ст. Заимов. Нашите малки и по - големи ученици имаха удоволствието да се забавляват и да участват в представлението, като в края на спектакъла се хванаха ръка за ръка заедно с другите деца в кръшна ръченица.

По традиция на 27 и 28 февруари ЦСОП „П. Р. Славейков“ участва в благотворителния базар на студентите от специалност „Социални дейности“ при Медицински колеж към Медицински университет, Плевен.

Пожелаваме на всички да сте здрави, весели, румени и засмени!

СЕДМИЦА НА КОЛЕДНИТЕ ВЪЛШЕБСТВА В ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“

Седмицата на Коледните вълшебства в Центъра започна с кулинарни чудеса. Всички с нетърпение очакваха съвместното събитие между малки и големи съученици от СУ „Ст. Заимов“- печене на коледни сладки, което вече е една много специална и забавна традиция! Тази година към нас се присъедини с голямо желание и удоволствие лично и г-жа Анни Петкова, директор на СУ „Ст. Заимов“, която заедно с г-н Милен Наков и седмокласниците замесиха медено тесто за вкусните вълшебства с дъх на канела и джинджифил. Потопихме се в завладяващия аромат на канела, топлина и любов, които са неизменното усещане за този празник! Осезанието, че потребността ни е обща, пътят ни е един и умеем да сме заедно, става все по-силно!

Във вторник учениците от професията „Работник в заведенията за хранене и развлечения“ от изнесени паралелки VIII, IX, X – 8, 9,10 клас ни поднесоха една приятна изненада! Под ръководството на своите учители г-жа Нела Павлова и г-жа Нина Иванова направиха красива изложба на празнична трапеза за Бъдни вечер. Те приготвиха пълнени чушки с боб, лозови сармички, вити кравайчета, питка и ошав. Подредиха масата, както е прието според обичая, с нечетен брой постни ястия. После поканиха по-малките си съученици да я разгледат и им разказаха за празника.

В сряда с празнично настроение ни заредиха артистите от ДКТ „Иван Радоев“, които гостуваха със своята постановка „ Да повярваш в Коледа“. Всички ученици в публиката гледаха с интерес представлението и разбира се, най-голямо оживление и радост достави появата на Дядо Коледа!

Голямото Коледно тържество се проведе в четвъртък, когато за силните емоции и преживявания на всички присъстващи се погрижи нашата Коледна вълшебница - г-жа Павлина Дескова. Тя реализира с творчески талант, въодушевление и много любов поредния Коледен спектакъл, с което изпълни и мечтата си, и обещанието си, това да стане при нас традиция! Тази година изненадата бе голяма! Г-жа Дескова отключи артистичния дух на колеги, учители и терапевти. Превърна ги в приказни герои, които с чувство за хумор ни завъртяха във весела и забавна въртележка. На сцената се появиха и нашите ученици – малките джуджета от първи и втори клас, както разбира се, и Дядо Коледа със Снежанка. Тяхната роля тази година изпълниха Деян Данчовски и Теменужка Георгиева – доброволци от младежката секция на Лео клуб и спортен клуб Спешъл Олимпикс. Освен за артистичното участие в нашето тържество, специално благодарим на младежите и за прекрасната инициатива – подаръци за всички наши ученици, живеещи в центровете за настаняване от семеен тип в гр. Плевен и гр. Пордим.

Тържеството продължи с музикален поздрав от ученици при НУИ „ Панайот Пипков“, гр. Плевен.

Под елхите в класните си стаи децата завариха пакетчета с лакомства, оставени от Дядо Коледа. Искрено благодарим на нашия дарител, който за пореден път носи топлина и радост в душите на нашите ученици.

ЦСОП „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ПОЖЕЛАВА НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! НЕКА В ДУШИТЕ ВИ ДА ИМА ТОПЛИНА, КОЛЕДНА МАГИЯ И ЛЮБОВ!

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНОТО В ЦСОП „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“

Във връзка с изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността /2014 – 2020/, през седмицата от 09-13декември 2019 г. ЦСОП „ П. Р. Славейков“ проведе съвместни събития с три образователни институции в гр. Плевен: ОДЗ „1-ви Юни“, СУ „ Стоян Заимов“ и ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ под мотото „Аз избирам, ти четеш!“.

На 11.12.2019 г. ученици от специалност „Социални дейности“ при ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен с ученици от изнесена паралелка Х – 10 клас професионално обучение и изнесена паралелка ХІ – 11 клас, профил Хуманитарен, записани в СУ „Стоян Заимов“ реализираха съвместно четене с разбиране на откъс от романа „Под игото“. Помагащите технологии - управление на компютър с поглед помогнаха на невербалните ученици да участват.

В Библиотека на играчките в ЦСОП „П. Р. Славейков“ ученици от І-а и ІІ-а клас при СУ „ Стоян Заимов“ с техните съученици, обучаващи се в изненесени паралелки I и II клас в Центъра отбелязаха заедно седмицата на четеното по забавен и непринуден начин. С помощта на г- жа Дескова, психолог в центъра и г- жа Давчева - логопед, чрез алтернативния метод за комуникация учениците с множество увреждания избраха любими приказки, а съучениците им четоха откъси от тях.

На 12.12.2019 г група ученици от изнесени паралелки V-VII - 5-7 клас от Центъра участваха в съвместно събитие в ОДЗ „1-ви Юни“ – „Познай любима приказка по рисунка“ и беседа в литературен клуб „Как се прави книга“. Нашите ученици се включиха с удоволствие, като предствиха и подариха на малките деца илюстрация по приказката „Майчина сълза“, а Симеон Николов ученик от седми клас прочете с радост и вълнение откъс от нея.

Седмицата на четенето приключи в деня на Чудесата, когато всички наши ученици от първи до четвърти клас с помощта на своите учители и терапевти се потопиха в света на приказките и усетиха, че да се чете е най – голямото „вълшебство“. Това събитие бе реализирано по иновативен начин чрез сензорната приказка „Житената питка“.

ПАТРОННИЯТ ПРАЗНИК НА ЦСОП „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“

На 17 ноември се навършиха 192 години от рождението на големия български възрожденец и будител Петко Рачев Славейков. В чест на патронния ни празник през цялата изтекла седмица под ръководството на своите учители и терапевти малки и големи славейковци участваха в беседи за неговия живот и творчество, рецитираха стиховете му, рисуваха картини на тема „Хубава си, татковино“, учиха и се забавляваха заедно, следвайки заветите на поета да бъдем трудолюбиви, усърдни, упорити.

Учениците от първи до четвърти клас с удоволствие работиха в ателие “Пчелица“ и украсиха изложбените кътове с красиви табла и рисунки. На единият постер под мотото „Потребността ни е обща, пътят ни е един, трябва заедно да вървим“ можем да се порадваме на красивото цветно дърво от малки ръчички, което демонстрира задружност и приятелство. Специално внимание се отдели и на най-малките – нашите първолаци и тяхната госпожа Соня Нинова, които получиха своята първа снимка на първия си патронен празник, за да запомнят, че всичко първо е красиво! А учениците от осми до единадесети клас участваха в занимание „Да бъдем толерантни, когато общуваме и работим заедно“, проведено от психолозите в центъра – г-жа Драганова и г-жа Дескова. Една от задачите на участниците бе да подредят правилно думите в дадени пословици, с което се припомни, че Славейков през целия си живот е събирал и записвал така наречените от него „народни умотворения“.

През тази учебна година отбелязваме 60 години с името на Славейков. Гордеем се, че такава забележителна личност е наш патрон, пазим традициите си и същевременно показваме устойчивост и развитие на образователни модели и професионални постижения.

ДА ПОРАСНЕМ ЗАЕДНО ПЛЮС

На 12 ноември 2019 г. Павлина Дескова - психолог, Антоанета Драганова - психолог и Божидара Александрова – специален педагог в ЦСОП “П.Р. Славейков“ взеха участие в международен работен семинар на тема „Подкрепа за родителите на деца с увреждания и затруднения в развитието“ организиран от Уницеф България.

Работната среща беше открита от Джейн Муита, както и от представители на Уницеф България, Уницеф Хърватска и Министерство на образованието и науката. Участниците направиха преглед на програмата Работилници за родители „Да пораснем заедно плюс“, която е насочена към подкрепата на родители на деца със специални образователни потребности. Тя е организирана под формата на 11 взаимосвързани работилници и се изпълнява за трети пореден път в ЦСОП “П. Р.Славейков“.

УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

„ДОПЪЛВАЩА И АЛТЕРНАТИВНА КОМУНИКАЦИЯ“

Фондация АСИСТ Помагащи технологии организира за поредна година конференция, в която представя световния опит и съвременни подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация (ДАК) за деца и възрастни със затруднения в комуникацията. В нея участват учени от цял свят, представители на МОН, Уницеф, Центрове за специална образователна подкрепа в България, както и родители и близки на деца с увреждания, показали значителен напредък в развитието си след използването на новите технологии. Конференцията е насочена към специалисти, работещи с хора с увреждания, самите хора с увреждания и техните семейства, както и към представители на институциите в България, които представят световния опит и съвременните подходи в областта на допълващата и алтернативна комуникация.

В гр. София от 4 - 6 ноември се проведе Втората международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация ". ЦСОП "П. Р. Славейков"- гр. Плевен участва с доклад-презентация на тема:„ Помагащите технологии елемент в предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие на учениците“, представен от инж. Десислава Павлова - специален педагог и Павлина Дескова - психолог.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ТАНЯ МИХАЙЛОВА В ЦСОП „П. Р.СЛАВЕЙКОВ“ – ГР. ПЛЕВЕН

На 30.10.2019 г. ЦСОП „П. Р.Славейков“ имаше удоволствието да посрещне инж. Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката, Маргарита Гатева – държавен експерт професионално образование и обучение, г-жа Албена Тотева - началник на РУО – Плевен и Емил Тодоров – старши експерт по професионално образование и обучение.

Педагогическите специалисти демонстрираха предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие, чрез съчетаване на педагогически, терапевтични и рехабилитационни дейности, занимания по интереси във функционално структурирана среда на учениците със специални образователни потребности.

Учениците от паралелки V-XI – 5-11 клас в групите за занимания по интереси, организирани от своите учители бяха включени в дейности, посветени на народните будители, на възраждащия се национален дух и стремежа към образование и книжовност в чест на предстоящия празник.

След това официалните гости посетиха ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, за да присъстват на демонстрация „Моята професия – моята кариера“.

Това вълнуващо събитие е част от Образователния форум „КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗРАСТВАНЕ“, с което всички ние, вдъхновени от „Европейска седмица на професионалните умения“, искаме да допринесем за представянето на професионалното образование и обучение и общата грижа за бъдещата реализация на нашите ученици.

Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, Центърът за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“ и Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване изградиха във времето партньорски взаимоотношения, ефективно сътрудничество и приятелство, което се превърна в истинска човешка близост и добронамерена подкрепа между учениците и педагозите. Съзнавайки своята отговорност и менторска роля, заедно и убедено трите образователни институции подготвят своите ученици така, че да имат куража и увереността да сбъднат мечтите си.

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

На 16.09.2019 г.ЦСОП „П.Р. Славейков“ откри новата учебна година с мотото: "60 ГОДИНИ С ИМЕТО НА СЛАВЕЙКОВ“.

Гордеем се, че запазихме името на нашия патрон, защото големият възрожденец и поет ни дава пример да се трудим с любов. И до днес ние пазим нашите традиции и следваме неговите мъдри завети: да сме постоянни, да сме упорити, да се подкрепяме и смело да вървим напред!

В празнично украсения двор на центъра отново се събраха развълнувани родители и ученици, посрещнати с топли усмивки от педагогическите специалисти и терапевти. Наши гости бяха Г-жа Мариана Козова – старши експерт по приобщаващо в РУО – Плевен, г- жа Анни Петкова, директор на СУ „Ст. Заимов“, г-жа Гергана Петкова – психолог и координатор при СУ „Ст. Заимов“, Мариела Иванова – председател, Мариета Павлова от Лайънс клуб „Огледало“ и невероятните младежите доброволци, заедно с които в края на август участвахме в международния проект „Нови възможности за хората с увреждания“.

С тържествено слово г-н Милен Наков откри началото на учебната година. Сърдечни поздрави отправиха към ученици, специалисти и родители г- жа Анни Петкова, директор на СУ „Ст. Заимов“, дамите от Лайънс клуб, г-жа Емилия Тодорова - родител на ученик от втори клас.

Както подобава на всеки истински празник с поздрави се включиха и нашите ученици, които ни заредиха с много положителни емоции и добро настроение. С голяма радост бе посрещнато и изпълнението на младежите доброволци, заедно с които спонтанно танцуваха и нашите ученици.

След тяхното емоционално изпълнение по традиция звънна първия училищен звънец. Малките първокласници бяха посрещнати с топла пита и мед и тържествено въведени от своите съученици в сградата на центъра където ги очакваше празнично украсена класна стая, нови учебници, моливи и образователни материали.

НА ДОБЪР ЧАС И УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

Честито завършване, скъпи ученици!

Честит 1-ви юни, мили деца!

Щастливият край на учебната година за учениците от паралелки I-IV - 1-4 клас отпразнувахме всички заедно – ученици, педагогически специалисти и родители. Радваме се, че бяхме с вас и ви пожелаваме слънчеви и усмихнати дни през лятната ваканция.

На 31 май с празник на игрите всички ученици от ЦСОП „П.Р. Славейков “ се забавляваха по случай 1-ви юни с любезното съдействие на чаровните дами от Лайънс клуб, които отново донесоха лакомства за всяко дете. С цветни балони, фойерверки, музика и много настроение протече нашият празник.

ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН

По традиция, днес учениците от ЦСОП „П. Р. Славейков“ боядисаха шарени великденски яйца. В този Велики четвъртък денят бе изпълнен с много положителни емоции и добро настроение! Всички деца от първи до четвърти клас посетиха читалище „Съгласие“ където гледаха театралната постановка “Чудото в теб“. А шестокласниците със своя ръководител паралелка г-жа Николова взеха участие в спортния празник на съучениците си от СУ „Ст. Заимов“.

ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ ПОЖЕЛАВА СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

КУЛИНАРНА ДЕМОНСТРАЦИЯ „НОВОТО Е СТАРО - СЪВРЕМЕННИ ТЕНДЕНЦИИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ТИЙНЕЙДЖЪРИ“

На 9 април 2019 г. в хотелски комплекс „РОСТОВ“ - гр. Плевен с любезното съдействие на управителя г-н Васил Антонов и бизнес партньор на професионалните гимназии се проведе първата по рода си кулинарна демонстрация на тема: Новото е старо - съвременни тенденции за здравословно хранене на тийнейджъри. Организатори на междуинституционалното сътрудничество и взаимодействие са Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – гр. Плевен и ЦСОП „П. Р. Славейков“ - гр. Плевен съвместно с бизнеспартньори. Специални гости бяха шеф - сладкар Алекс Иванчев и шеф – готвач Владимир Тодоров, едни от най-добрите млади професионалисти в страната, със свой уникален почерк и концепция за новаторски вкусно ястие и десерт.

Заедно с кмета на Община Плевен, заместник областен управител, експерти от Дирекция „Приобщаващо образование“ МОН, началника на Регионално управление на образованието – Плевен, началник отдел „Образование и култура” в Община Плевен, експерта на професионалното образование и обучение в РУО – Плевен, диетолога от РЗИ – Плевен, директори, педагогически специалисти и ученици от училища в град Плевен се обединиха за намирането на по-добрата подкрепа на съвременните тенденции здравословното хранене на тийнейджърите. Кулинарната демонстрация беше открита със специален поздрав от танцов състав "Алеко пее и танцува" при ПГ по туризъм "Алеко Константинов“.

Четири екипа ученици в професионално направление Хотелиерство от различни професии и специалности - готвачи, сладкари и бармани, представители на професионалните гимназии и центъра за специална образователна подкрепа презентираха салата, основно ястие, десерт и коктейл. Екипите доказаха придобитите личностни професионални умения и ключови компетентности, необходими за професионалната реализация.

Събитието продължи с атрактивната кулинарна демонстрация от специалните гости: шеф – готвач Тодоров и шеф - сладкар Иванчев, които презентираха вкусни ястие и десерт, отговарящи на съвременните тенденции за здравословно хранене на тийнейджъра. Представянето на двамата млади и толкова успешни професионалисти имаше мотивиращо въздействие, както за участниците, така и за всички гости на кулинарната демонстация – ученици, родители, учители и представители на различни институции.

Събитието завърши с дегустиране на ястията от кулинарната изложба и неформално професионално общуване на педагогическите специалисти и бизнес партньорите.

ТРЕТИ МАРТ – 141 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

Предстоящия национален празник на България бе отбелязан с учениците от паралелки V-IX – 5- 9 клас, г-жа Станиславова - старши учител по история и г-жа Недкова - учител в занимания по интереси с кратка беседа на тема: „141 години свободна България“ и презентация за Руско-турската освободителна война. Учениците Божидар Пламенов от паралелка V - 5 клас, Десислава Стефанова и Симона Росенова от паралелка IX - 9 клас представиха лично изработените от тях материали, като четоха стихове за националния празник. Рисунките и постерите бяха подредени в изложбения кът за детско творчество в ЦСОП.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА - БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ, ЗДРАВИ И ЗАСМЕНИ!

С топли усмивки на лицето и много обич, ученици и учители от ранна утрин в ЦСОП си подаряваха мартеници и отправяха благопожелания. Най-приятният и вълнуващ момент на празничния ден бе Баба Марта, която посети в класните стаи малки и големи ученици и лично ги закичи ръчичките на всички.

За поредна година дамите от Лайънс клуб Огледало – гр. Плевен зарадваха нашите ученици с ръчно изработени мартенички! Благодарим за прекрасната инициатива – тя допълни палитрата с приятни емоции и весело настроение!

БЪДЕТЕ ЖИВИ, ЗДРАВИ И УСМИХНАТИ!

СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПОДКРЕПА – РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ОБЩУВАНЕ

Днес 24.01.2019 г., се проведе уъркшоп в кариерния център на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен на тема „Сътрудничество и подкрепа – равнопоставеност и общуване“. Участници в него бяха учениците от професионално обучение IX и X клас по професия Работник в заведенията за хранене и развлечения и специалност Работник в производството в заведенията за хранене и развлечения, обучаващи се в ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен и ученици от X и XI клас по професия Сътрудник социални дейности специалност Социална работа с деца и семейства в риск в професионалната гимназия. Всички гледаха с интерес презентация „Моята професия – моята бъдеща работа“ на Юлия Петрова - ученичка 11 клас. Уъркшопът прерасна в неформално общуване за приятелството и с ролеви игри „Моето свободно време и моите интереси“, които илюстрираха с рисунки на постер. Срещата приключи със специален подарък – ръчно изработени книжки с практико-приложни игри, авторски колектив – ученици 11 клас и г-жа Анелия Илиева – психолог.

Проведеният уъркшоп е поредната форма на сътрудничество между Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен и ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен, която е продължение на дългогодишна практика с установени традиции. Предстои през месец април следващо съвместно събитие, свързано със здравословното хранене – оригинален поглед към кухнята на тийнейджъра.

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА ЗА ВЪЛШЕБСТВАТА

СЕДМИЦА НА ОЧАКВАНЕТО НА СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК, КОЙТО НИ ПРАВИ ПО-ДОБРИ, ПО-ЩАСТЛИВИ И ПО-УСМИХНАТИ!

ПЕТЪК

ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ” ВИ ПОЖЕЛАВА ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Коледната седмица на вълшебствата в петъчния ден завърши с прекрасен поздрав на коледарчетата от СУ „Стоян Заимов“, които дойдоха при нас, за да отправят наричания и благопожелания за светлите празници.

В ранния следобед група ученици от девети, десети и единадесети клас бяха на млaдежката дискотека в клуб "Анаконда" в град Плевен.Тази година националната инициатива "Коледа за всяко дете" е подкрепена и от г-н Стоян Томов, собственик на клуба, който подарява незабравима младежка дискотека за 160 деца от социалните институции от Плевен и областта с празнична почерпка и с участието на двама професионални диджеи. Младите изпълнители Людмил Калоянов, Христо Генов и Селим Миров, участник от предаването "Гласът на България" , се погрижихаза доброто настроение на децата. По време на тържеството поздравления към гостите отправиха Петя Василева - зам. председател на общинския съвет в Плевен, общинският съветник Христослав Михайлов и Стоян Томов - дарители на инициативата, както и организаторът на младежкото парти Слави Михайлов.

ЧЕТВЪРТЪК

ДЯДО КОЛЕДА И СНЕЖАНКА ДОЙДОХА И ПРИ НАС!

Най – дългоочакваният ден от седмицата беше и най-вълнуващият за децата в центъра, тъй като във всяка класна стая учителите организираха прекрасни коледни тържества, с почерпки, забавления и разбира се с трепетното очакване всеки момент при тях да дойде Дядо Коледа. За втори път ролята на добрия старец бе изпълнена от Йордан Петров, придружен от Снежанка – Василена Иванова, ученици от 12 „Б“ клас от ДФСГ „Интелект“ – гр. Плевен. Галя Цветанова – родител на ученичка от 9 клас подсигури пакетите с коледните лакомства от НРООД “Братя Цветанови“ – Плевен.

Учители и ученици от ПГОТ „Хр. Бояджиев“ – гр. Плевен дойдоха на гости при своите съученици от осми, девети и десети клас специалност „Производство на облекло“ и ги зарадваха с подаръци, изработени от тях. А група ученици от шести и девети клас имаха удоволствието да присъстват на Коледното тържество на СУ „Стоян Заимов“, където бяха специално посрещнати и лично поздравени от г-жа Анни Петкова – директор на училището. Благодарим за специално изработените свитъци с Коледни послания, които ще достигнат до всяко дете от първи до четвърти клас при нас!

Коледа е Вяра, Надежда и Любов, които ни правят по-добри и по-щастливи! Нека позволим сърцата ни да се отворят към света! На всички добротворци благодарност и най-сърдечни благопожелания!

СРЯДА

„КОЛЕДНА ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТО“

Отново на театър, но театър на Коледното чудо, сътворен с любов, педагогически и творчески талант от г-жа Павлина Дескова – психолог. Нашите малки и големи артисти, облечени с костюми, ушити в кабинета по шев под ръководството на г-жа Ася Петкова, се превъплътиха в ролите на феи, малката кибритопродавачка, Снежанка, Дядо Коледа и прекрасни джуджета. Музикалната пиеса е поредната успешна презентация на модулите „Разкажи приказката“ и „Музика в действие“ –„Библиотека на играчките“.

Сред публиката бяха много развълнувани родители, които се радваха на артистичната изява на своите деца и особено майките на учениците от първи и втори клас, които с радост рецитираха, пяха и показаха как творят чудеса в работилницата за играчки на Дядо Коледа. Наши гости бяха и ученици от ПГТ „ Алеко Константинов“, придружени от г-жа Анелия Илиева - педагогически съветник и председател на ЕПЛР в гимназията. Те бяха също впечатлени от Коледния ни спектакъл и след него общуваха с учениците от девети клас, като поднесоха ръчно изработени картички, които се превърнаха в приятелска топла частица от празничната ни украса. Благодарим и за коледните подаръци за всички ученици в центъра. Финалното послание на пиесата: „ Повярвайте в магията на Коледа и тя ще направи чудо!“ стигна до сърцата ни и спомена за тази впечатляваща изява ще запазим дълго в себе си, защото се превърна в частицата на Чудото, което ни събра заедно!

ВТОРНИК

МОЛЯ, ПРИЯТЕЛИ, ПРИ НАС ЕЛАТЕ – ТУК Е ТОПЛО, КРАСИВО И УХАЕ НА КАНЕЛА

За пореден път месим и точим всички заедно. Опекохме вкусни сладки изкушения и се потопихме в завладяващия аромат на Коледа! Колко е приятно да се забавляваме ! Това голямо удоволствие с нас споделиха отново ученици от СУ „Стоян Заимов“ и ПГТ „Алеко Константинов“. Колко сме щастливи, когато имаме подадена приятелска ръка! Усещането за взаимност и умението да творим ухаеща красота докосна всяко сърце, изпълни го с радост, топлина и доброта!

ПОНЕДЕЛНИК

В първия ден на нашата вълшебна седмица малки и големи с грейнали очи пуснаха своите писма до Дядо Коледа! Това е Надеждата и Очакването да се сбъднат нашите желания, които ни карат да потърсим доброто в себе си, за да го покажем на околните.

По-късно на гости ни бяха артисти от ДКТ “Иван Радоев“ – Плевен, които представиха пиесата „Вълшебства по Коледа“. Театралното представление донесе много радостни емоции и добро настроение на всички ученици.

КОЛЕДНИ УСМИВКИ

В навечерието на приближаващите коледни празници, весело настроение изпълни учениците от ЦСОП“П.Р.Славейков“. наши гости бяха единадесетокласнициte от ПГ по туризъм „Алеко Константинов. Те направиха драматизащия на приказката „Дядовата ръкавичка“. С много усмивки и радост премина постановката , за чиято сцена бе преустроен физкултурния ни салон! Всички много се забавляваха!

След края на учебните часове нашите второкласници бяха на гости при своите приятели и съученици в СУ“Ст. Заимов“ . Всички заедно сътворяваха прекрасни картички и суровачки в специално организираната коледна работилница!

Следващата седмица ни очакват нови изненади!!!

ЦСОП „ П.Р. СЛАВЕЙКОВ” - ГР. ПЛЕВЕН ВЗЕ УЧАСТИЕ В ТРЕТИЯ НАУЧЕН ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ „ОТ ПРИОБЩАВАНЕ КЪМ УЧАСТИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС”

07 – 08 декември 2018 г. във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Велико Търново

Мероприятието е организирано от ИИИНАСР – ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ И АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР НА РАЗВИТИЕ с председател проф. дпн Анелия Гърбачева.

Форумът беше структуриран в четири модула:

• Приобщаващи образователни институции – управление, обучение и социални отношения;

• Работа в приобщаващи образователни институции – добри практики;.

• Участието на родителите в процеса на приобщаване;.

• Иновативни модели на педагогически ситуации.

По тематичен модул 2: „Работа в приобщаващи образователни институции” инж. Десислава Павлова и Кристина Давчева – логопед представиха „Помагащите технологии за контрол с поглед в специалната образователна подкрепа”, а по тематичен модул 3: „Участието на родителите в процеса на приобщаване” Милен Наков - директор на ЦСОП „П.Р. Славейков”, Божидара Александрова – специален педагог и Антоанета Драганова – психолог говориха по тема:” Играя, уча и общувам с моето дете – подкрепа и обучение на семейства”.

Събитието завърши с дискусия и кръгла маса на тема „Професионална подготовка и квалификация на педагогическите специалисти”.

УЧЕНИЦИ ОТ НУ „ХРИСТО БОТЕВ” ГОСТУВАХА В ЦСОП „П.Р.СЛАВЕЙКОВ”

На 03.12. 2018 г. ученици от НУ „Христо Ботев”- гр. Плевен, по инициатива и съвместно с Платформата „Приятели, помагайте!” с основател Лео Кадели, посетиха ЦСОП „П. Р. Славейков”. Второкласниците, заедно с директора – Цветелин Горанов, ръководител Анелия Савчева и музикален ръководител – Валентина Николова, поздравиха учениците за предстоящите Коледно-Новогодишни празници с драматизация, песни, народни танци. Подариха коледна елха и играчки и заедно я украсяваха. Децата бяха подготвили за новите си приятели ръчно изработени картички.

Весела Цекова – представител на платформата за региона, и директорът Цветелин Горанов поздравиха децата с топли думи за надежда и съпричастност, пожелаха на всички Коледа да е празник на любовта между хората и символ на доброто.

Нашите готвачи, под ръководството на своите учители Нела Павлова и Нина Иванова, подготвиха коледни сладки и почерпиха малките приятели. Всяко дете получи красива коледна картичка, изработена под ръководството на Венета Маринова в заниманията по арттерапия. А лично г-н Наков покани гостите да разгледат нашия център.

Посещението в ЦСОП „П. Р. Славейков” донесе на всички много усмивки, празнично настроение и нови приятелства

Сърдечно благодарим за прекрасната инициатива, за красивата елха и украса, за картичките и прекрасния коледен дух, който създадоха нашите гости! Едно вълшебно начало начало на последния месец от годината!

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАНОРАМАТА

На 27 ноември 2018 г. във връзка с провеждането на „Ден на отворени врати“ във военните формирования на територията на област Плевен всички ученици от паралелки IX –X - 9-10 клас участваха в занятията от задължителната подготовка за съответните класове, свързана с отбраната на страната. Комплексното занятие се проведе в Панорама“ Плевенска епопея 1877“. Учениците баха придружени от своите ръководители на паралелки и с интерес изслушаха лекция за освобождението на Плевен и бяха впечатлени от панорамното платно, което илюстрира драматичните събития от третия щурм при Плевен и автентичните предмети и оръжия от епохата.

УЧАСТИЕ НА ЕКИПА НА ЦСОП „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ – ГР. ПЛЕВЕН В ПЪРВА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОПЪЛВАЩА И АЛТЕРНАТИВНА КОМУНИКАЦИЯ“

12 – 14 ноември 2018 г.

Парк-хотел “Москва”, София

Конференцията е организирана от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и на UNICEF – България, с финансовата подкрепа на Microsoft, както и със съдействието на Международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC.

Представи световния опит в съвременните подходи и технологии за деца и възрастни със затруднения в комуникацията – ДЦП, аутизъм, множество увреждания, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза и други.

Допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) са методи за комуникация, които допълват или заместват говора и писмената реч. Над 100 000 деца и възрастни в България имат затруднения в комуникацията (детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мозъчни увреди, синдром на Рет и други). На конференцията бяха представени:

• Доклади за съвременни подходи, методи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация, представени от водещи експерти.

• Уъркшопове, които представят опита в работата и обучение на деца с ДЦП, аутизъм, множество увреждания и други.

• Опитът на българските специалисти, работещи с допълваща и алтернативна комуникация.

• Политики в България в областта на приобщаващото образование и ранната интервенция.

• Личният опит на хора, които използват съвременните технологии за допълваща и алтернативна комуникация, за да постигат мечтите си.

Гост-лектори на конференцията бяха: проф. Стивън фон Течнер, Университет в Осло, Норвегия; д-р Кристине Стадсклайв, Болница на Университета в Осло, Норвегия; Йонит Хагоел-Карниели, Национален център за допълваща и алтернативна комуникация „Езер Мицион“, Израел; Алдона Мисаковска-Адамчик, Международна асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC, Полша; Дороти Фрейзър, Международна асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC, Шотландия.

В конференцията взеха участие: Деница Сачева, заместник-министър, МОН; д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ в България; Грета Ганчева, директор на дирекция „Приобщаващо образование“, МОН; д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Директорът на ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен г-н Милен Наков участва в Панелна дискусия – Политики, практики и предизвикателства, свързани с използването на допълваща и алтернативна комуникация. Представи доклад на тема: Допълваща и алтернативна комуникация подход в специалната образователна подкрепа.

Екипът от специалисти в центъра – Кристина Давчева – логопед, Павлина Дескова – психолог и Десислава Павлова – специален педагог представиха доклад на тема: Помагащите технологии за контрол с поглед при обучение и терапевтични дейности на ученици. Представен беше опитът на ЦСОП – гр. Плевен при работата с помагащите технологии за контрол с поглед.

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ЦСОП „П. Р.СЛАВЕЙКОВ“ – ГР. ПЛЕВЕН

Учениците от паралелки V-X – 5-10 клас в групите за занимания по интереси бяха организирани от своите учители в дейности по четене, писане, рецитиране на стихове и изпълнения на песни, посветени на светите будители на възраждащия се национален дух и стремежа към образование и книжовност. На 31.10.2018 г. с кратко тържество отбелязаха общобългарския празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери - 1 ноември - Ден на народните будители. Учениците рецитираха стихове, наблюдаваха презентация, подготвена от г-жа Станиславова – старши учител, преподавател по история и цивилизации, и участваха в беседа за будителите, която проведе г-жа Недкова- учител в заниманията по интереси.

ПОСЕЩЕНИЕ НА Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА - ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА В ЦСОП „П. Р.СЛАВЕЙКОВ“ – ГР. ПЛЕВЕН

Днес 19.10.2018 г. ЦСОП „П. Р.Славейков“ – гр. Плевен имаше удоволствието да посрещне г-жа Деница Сачева - заместник-министър на образованието и науката и г-жа Грета Ганчева - директор на Дирекция “Приобщаващо образование“. Педагогическите специалисти демонстрираха предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие – специална образователна подкрепа, чрез съчетаване на педагогически, терапевтични и рехабилитационни дейности, занимания по интереси, занимания за развитие на познавателна дейност и умения за учебен труд във функционално структурирана среда на учениците със специални образователни потребности, обучаващи се в изнесени паралелки в центъра.

Един от иновативните подходи на специалната образователна подкрепа предоставяна в центъра е „Допълваща и алтернативна комуникация“. Помагащите технологии за комуникация чрез поглед е подход за терапевтичната и рехабилитационна работа, според индивидуалните потребности на ученика спомагащи за изграждане самостоятелност, независимост и с възможност за социално включване. Екип от педагогически специалисти при ЦСОП „П. Р.Славейков“ – гр. Плевен ще участва на Първата международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“, която ще се проведе през месец ноември 2018 г. в гр. София.

ЛЕКЦИОННО ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: “ПРИЛОЖЕН ПОВЕДЕНЧЕСКИ АНАЛИЗ – ЗАЩО И КАК ПОМАГА НА ДЕЦАТА С РАЗСТРОЙСТВА ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР ДА ПОСТИГАТ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО ПОДОБРЕНИЕ“

На 17 октомври 2018 година се проведе дългоочакваното лекционно обучение на тема: “Приложен поведенчески анализ – защо и как помага на децата с разстройства от аутистичния спектър да постигат забележително подобрение” в ЦСОП „П. Р. Славейков“, гр. Плевен.

Организатори: Фондация"Стъпка от невидимите деца на България" и сдружение "Аутизъм Днес"

Лектор: DEENA SINGER, Board Certified Behavior Analyst (BCBA) , LMSW, BCBA, Behaviour Consultant, LMSW - Licensed Master Social Worker

Deena Singer е Сертифициран поведенчески аналитик (BCBA) от 2005 г. и супервайзор на центровете"Аутизъм Днес". Трупа опит повече от 20 години в областите: прилагане и супервизиране на програми за ранна интервенция при деца с разстройства от аутистичния спектър. Работи в САЩ и Израел. В клиничната си практика нябляга на обучението на родители – незаменима част от успешната интервенция, както и на ефективно прилагане на поведенчески анализ вкъщи и в центрове за терапия.

Обсегът на лекцията включва:

- Приложен поведенчески анализ - основи;

- Етика – основни правила и значимост;

- Награди/поощрения – “Сдвояване” между терапевт и дете; процедури за ефективна работа с мотивацията на детето; успешни принципи и техники;

- Терапевтична интервенция – създаване и “декориране” на благоприятстваща обучителна среда; “Безгрешно учене”; оказване на подкрепа до постигането на независимост; най-разпространени първоначални обучителни цели; изграждане и натрупване на активен и пасивен речник; “погасяване”; “разграничаващо награждаване”; обучение на алтернативни поведения;

- Как определяме с обучението/намаляването на кои поведения да започнем?

Лекционнотото обучение беше насочено към специалистите от Център за работа с деца с аутизъм- гр. Плевен, специалистите от ЦСОП "П. Р. Славейков" , специалисти от РЦПППО- Плевен и родители.

По- късно същия ден, Deena Singer продължи с наблюденията си и оценки на децата от Център за деца с аутизъм- гр. Плевен!

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

На 17.09.2018 г. ЦСОП “П. Р. Славейков“, тържествено откри новата 2018-2019 г. учебна година. В празнично украсения двор на центъра отново се събраха развълнувани родители и ученици , посрещнати с топли усмивки от педагогическите специалисти и терапевти, които ще оказват с любов и професионализъм подкрепата за личностно развитие на своите възпитаници. След ритуала с вдигане на националния трибагреник, всички имаха удоволствието да чуят химна на ЦСОП “П. Р. Славейков“ (текст: Марияна Булева, музика и аранжимент: Милен Македонски), който прозвуча в нов професионално реализиран вариант. Студийният запис е голям благотворителен жест осъществен, през лятото на 2018 г. от възпитаниците на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" Добрин Пелтеков- звукорежисьор и учител по музика и Стелияна Христова победител от престижното музикално предаване „Гласът на България”.

Наши гости бяха г-жа Анни Петкова- директор на СУ „Стоян Заимов“, г- жа Силвия Николова – директор на РЦПППО – гр. Плевен и г-жа Зоя Кокалова – ресурсен учител. Г-н Наков – директор на ЦСОП “П. Р .Славейков“ откри новата учебна година и отправи благопожелания към всички за здраве и успешно взаимодействие, под мотото „Потребността ни е обща, а пътят – един“.

Г-жа Анни Петкова поздрави сърдечно ученици и родители, като изрази вярата, че обучението в ЦСОП “П. Р. Славейков“ е най-правилния и добър избор.

По традиция най-малките – нашите първолаци бяха посрещнати с топла питка и мед и въведени първи под звуците на училищния звънец в сградата на центъра.

Новата учебна година изнесено обучение в ЦСОП “П .Р. Славейков“ започват ученици на СУ „Стоян Заимов“, СУ“П. Яворов“, ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ - гр. Пордим, ОУ “Климент Охридски“, ПГТ „Алеко Константинов“, ПГОТ“ Христо Бояджиев“ и ПГРТО- гр. Плевен.

Нека вярата, надеждата и любовта, символи на днешния ден ни съпътстват през цялата учебна година!

УЧИЛИЩЕ ЗДРАВЕЙ!

По инициатива на дамски Лайънс клуб “Огледало“ - Плевен и г-жа Стефка Великова треньор на волейболен клуб „Олимпиец” - Плевен, група ученици от ЦСОП „П.Р. Славейков” имаха щастливата възможност да наблюдават на живо откриването на световното първенство по волейбол в град Русе. Децата заедно с техните родители и учители с огромен интерес гледаха мачовете между Франция – Китай и Холандия – Канада, след което се запознаха с известни български волейболисти. Това мероприятие, което се състоя на 12.09.2018 г. беше едновременно един приятен и емоционален край на лятната ваканция и подготовка за началото на новата учебна година.

ВСИЧКИ ЗАЕДНО В РЕСТОРАНТ „НАСЛУКА“

05. 07. 2018 Г.

Ученици, родители, настойници и всички педагогически специалисти на ЦСОП “П.Р.Славейков“ взеха участие в благотворителен обяд в ресторант „Наслука“- град Плевен, организиран от неговия собственик г-жа Д. Чобанова. Идеята за това е породена от мечтата й да подари няколко часа радост и забавление на нашите деца и техните родители, за да бъдат щастливи заедно. Със своето вдъхновение тя привлича за идеята и широк кръг приятели, които се включват доброволно, от все сърце и благотворително в организацията на мероприятието. За доброто настроение се грижеше професионален Диджей, който забавляваше малки и големи с музика, танци и весели игри. В почивките всички имаха възможност да се насладят на вкусна храна, напитки и голяма шоколадова торта.

Тържеството бе красив финал на учебната 2017/2018 година и весело начало на лятната ваканция!

ЩАСТЛИВО ЛЯТО!

ЗДРАВЕЙ, ЛЯТО!

ЗА ЕДИН БЛАГОПОЛУЧЕН КРАЙ И ЕДНО ЩАСТЛИВО НАЧАЛО!

Взаимодействие между ученици, родители и специалисти в ЦСОП “П.Р.Славейков“ и успешно сътрудничество с нашите благодетели, които отвориха душите си за нас, защото почувстваха, че потребността ни е обща и трябва заедно да вървим!

ЛЕТЕН ЛАГЕР

02-05.07.2018 г.

След успешното завършване на всички ученици , обучаващи се в изнесени паралелки в ЦСОП “П.Р.Славейков“ на учебната година поетапно от 01 до 30 юни 2018 г., в първите дни на лятната ваканция се проведе Летен лагер в Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, общ. Долна Митрополия, в който участваха наши възпитаници от изнесени паралелки I-IX -1- 10 клас заедно със свои учители. Тази прекрасна почивка е благотворително дело на Лайънс клуб “Огледало“- гр. Плевен. ОЦИДЗИ с ръководител Иво Джокин бе организирал дейности в съответствие с учебните програми с включване на интерактивни методи и форми на обучение и IBST-изследователски подход в образованието, проектно-базирано обучение и учене чрез правене. Децата имаха възможност да работят по разнообразни модули. Модул „Екология“ включваше използване на информационно-комуникационни технологии в дейности за птиците, изработване на хранилки за птици от подръчни материали и екопоход в историческата местност „Паметниците“ край река Дунав. В Модул “Астрономия“ на учениците бе представена интерактивна презентация и лазерно астрошоу: запознаване с видимите съзвездия, наблюдения на луната и звездите с телескопи и бинокли. Децата изработиха слънчев часовник от хартия и се запознаха с начина на работа с него. В Модул „Изкуства и история“ бе организирана арт - работилница, в която сътвориха красиви пана и рисунки. Свободното време беше изпълнено с много спортни игри и занимания, разходки и забавления. Летният лагер в с. Байкал е едно щастливо начало на лятната ваканция за нашите ученици и изключително успешно социално включване за тях.

БЛАГОДАРИМ НА ЛАЙЪНС КЛУБ “ОГЛЕДАЛО“ ЗА ПОРЕДНОТО ДОБРОТВОРСТВО – СПОМЕНИТЕ ОТ ТОВА ПРЕЖИВЯВАНЕ ЩЕ ОСТАНАТ НЕЗАБРАВИМИ!

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПОСЕТИ ЦСОП „ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“ - ГР. ПЛЕВЕН

На 8-ми юни 2018 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети ЦСОП „П.Р.Славейков“- гр. Плевен по покана на г-н Милен Наков –директор, за да представи нашия модел за обучение, терапия и рехабилитация чрез взаимодействие и въздействие, като допълнителната подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности, съгласно плана за подкрепа.

Проведе се работна среща на тема „Връзка и взаимодействие на образователните институции в системата на предучилищното и училищното образование за осигуряване на допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със специални образователни потребности“. В нея взеха участие началника на РУО – Плевен и експерти, директора на РЦПППО – гр. Плевен, директора на ЦСОП „Леда Милева“ – гр. Долни Дъбник, директори на училищата, в които са записани учениците, обучаващи се в центъра, координатори на училища, класни ръководители и ресурсни учители, педагогически специалисти в центъра.

Представителите на образователните институции споделиха за успешното и своевременно взаимодействие с ЦСОП „П.Р.Славейков“- гр. Плевен и благодариха за успешно реализираното сътрудничество в процеса на приобщаващото образование.

При посещението си г-н Красимир Вълчев имаше възможност да разговаря с родители на ученици, които посещават центъра за обучение, терапия и рехабилитация. Пред него те изразиха благодарност към специалистите от центъра за работата с техните деца и удовлетворение от постигнатите резултати.

По програма г-н Красимир Вълчев наблюдава демонстрации на модела за обучение, терапия и рехабилитация чрез взаимодействие и въздействие в центъра:

КАБИНЕТ ПО ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА – ГОТВАРСТВО

Демонстрация на взаимодействие между ученици от ЦСОП „П.Р.Славейков“ и ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен и тематично подреждане на маса за различни поводи, съчетано със сензорна стимулация - разпознаване на различни подправки.

КАБИНЕТ ПО ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА – ШЕВ

Демонстрация на взаимодействие между ученици от ЦСОП „П.Р.Славейков“ и ПГ по облекло и текстил „Христо Бояджиев“ – гр. Плевен с тематично представяне на елементи придаващи обемна форма на облеклото.

ЗАЛА ЗА КИНЕЗИТЕРАПИЯ И СЕНЗОМОТОРНА ГИМНАСТИКА

Демонстрация на сензорно-базирани дейности ДПЛР — рехабилитация на физическите увреждания.

КЛАСНА СТАЯ „МОНТЕСОРИ СРЕДА“

Демонстрация на практически умения, придобити в учебните часове по технологии и предприемачество, математика, български език и литература чрез взаимодействие между ученици, техните учители и психолог с помощта на монтесори материали.

КОМПЮТЪРЕН КАБИНЕТ

Демонстрация на приложението на информационните технологии в среда на изучавано софтуерно приложение на учениците от изнесена паралелка V - 5 клас.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН ЧАС ЗА КОНСУЛТИРАНЕ НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ОТ ИЗНЕСЕНА ПАРАЛЕЛКА VIII - 8 КЛАС

Демонстрация на програмата „Елементът игра – библиотека на играчките“ -взаимодействие учител-ученици-родители чрез приказка-игра. Министър Вълчев участва в сесията за развитието на познавателната дейност на учениците и остави послание към тях.

БИБЛИОТЕКА НА ИГРАЧКИТЕ

Демонстрация на развитие на когнитивните процеси и комуникацията при ученици със специални образователни потребности и множество увреждания, чрез помагащи технологии за контрол с поглед.

ЛОГОПЕДИЯ

Демонстрация на логоритмика и артикулация с ученици със специални образователни потребности и ученици с езиково-говорни нарушения от общообразователни училища в града, ползващи услугите на центъра за обща и допълнителна подкрепа.

ТЪМНА СЕНЗОРНА СТАЯ

Демонстрация на сесия за психо-социална рехабилитация - развиване на практически умения за релаксация при ученик с разстройство от аутистичния спектър.

ЗАЛА ЗА СЕНЗОРНИ ИГРИ И УПРАЖНЕНИЯ

Демонстрация на взаимодействие между учениците от изнесени паралелки в центъра и ученици от СУ „Стоян Заимов“ – гр. Плевен, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пордим чрез съвместно участие в оркестър „Славейковци“. Министър Вълчев слуша химна на Европейския съюз „Одата на радостта“, който бе изпълнен от нашите ученици на металофони по цифров код и с удоволствие наблюдава техните танци.

БОЧЕ НА ОТКРИТО

Демонстрация на играта Боче от календара Спешъл Оломпикс – България.

За първи път министър Вълчев участва в играта Боче и успя да постигне победно хвърляне с най-близък резултат до палината!

При посещението си в ЦСОП „П.Р. Славейков“ – гр. Плевен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се запозна с постигнатите резултати от специалната образователна подкрепа през учебната 2017/2018 година и с връзката и взаимодействието на ЦСОП „П.Р. Славейков“ – гр. Плевен с образователните институции в област Плевен за осигуряване на допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със специални образователни потребности, както и с прилагания модел за обучение, терапия и рехабилитация, осъществяван във функционално структурирана среда.

ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

На 22 май 2018 г. в седмицата на буквите, книжовността и духовността, тържествено отбелязахме най-светлия български празник. Пред портрета на светите братя Кирил и Методий, окичен с венец, и под звуците на „Върви, народе, възродени...“ г-н Наков – Директор на ЦСОП „П.Р. Славейков“ поздрави всички ученици, учители и родители. С вяра в доброто и надежда за бъдещето той отправи най-искрени благопожелания към випуск 2017-2018г., завършващ професионално обучение, като връчи призове. Тържеството приключи с кръшно българско хоро.

НАБЛИЖАВА БАБА МАРТА!

По инициатива на координатора на ЕПРЛ в СУ „Стоян Заимов“ – Плевен г-жа Гергана Петкова на 23.02.2018г. в конферентната зала на училището ученици и учители организираха изработване на мартеници. С радост и удоволствие заедно твориха четвъртокласници и техните съученици, обучаващи се в изнесени паралелки в ЦСОП „П.Р. Славейков“. За пореден път взаимодействието между тях беше повод за радостни емоции. Те общуваха заедно и с подкрепата на своите учители създадоха мартенички и красиви апликации. Съвместните мероприятия по повод различни празници се една прекрасна форма на успешно социална включване.

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ПЕТЪК

ДЯДО КОЛЕДА, ДОБРЕ ДОШЪЛ ПРИ НАС!

Ето, че настъпи и последният дългоочакван ден от седмицата преди празниците! Той разбира се е най-вълнуващият за децата в центъра, тъй като във всяка класна стая учителите организираха прекрасни коледни тържества, с почерпки, забавления и разбира се с трепетното очакване всеки момент при тях да дойде Дядо Коледа.

Сърдечно благодарим на Йордан Петров в ролята на добрия старец, придружен от Снежанка - Василена Иванова, ученици от 11 „Б“ клас от ДФСГ „Интелект“ – Плевен. Те са представители на учебната фирмена компания „Фиеста“ с предмет на дейност – организиране на тържества и производство на накити, сувенири и декорация.

Благодарим за добротворството на Галя Цветанова - родител на ученичка от 8 ми клас която подсигури пакетите с коледните лакомства от НРООД “Братя Цветанови“ - Плевен.

Благодарим и на Мариета Павлова от Дамски клуб „Огледало“, която е член на нашето настоятелство и тази година отново зарадва всяко дете от центъра с красив новогодишен календар!

Бъдете здрави, бъдете вдъхновени, изпълнени с коледния дух на доброто през цялата година!

Щастлива Коледа и весело посрещане на Новата година!

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ЧЕТВЪРТЪК

НАШИЯТ ТЕАТЪР НА ИГРАЧКИТЕ-ОТНОВО ЗАЕДНО ПРИ НАС

Кабинетът за сензорни игри и упражнения бе превърнат в театрален салон, който събра учениците в центъра, заедно с техните учители и гости: родители и ученици от СУ „ Стоян Заимов“. Психологът в нашия център Г-жа Павлина Дескова – представи Библиотека на играчките в ЦСОП “ П.Р. Славейков“ и нейния модул „Елементът игра“ с авторската пиеса “Коледното вълшебство на играчките“. В нея участваха наши ученици на различна възраст от паралелки III,V,VIII,IX и X, облечени с атрактивни костюми. Със своето облекло те пресъздадоха живота от епохата на 19 - ти век, в която дамите са носели дълги елегантни рокли, господата - фракове и цилиндри, а малките момиченца - розови дантели и дългополи шапки. Костюмите на артистите са автентични: фракът на бащата е част от сценичен костюм на латино танцьор, костюмът на машиниста е оригинална жп униформа, роклята на куклата е истинска испанска рокля на фламенко танцьорка. По този начин актьори и зрители се потопиха в истинската приказната атмосфера на едно далечно минало.

На кратко сюжета на пиесата:

„На бъдни вечер семейството на малката Стела подготвя празничната трапеза. Бащата споделя, че не е успял да купи елха и Стела се тревожи, че Дядо Коледа няма да й донесе така желаната нова кукла. Майката я уверява, че на Коледа стават чудеса. След като момиченцето играе със своите стари любими играчки, заспива. И тогава настъпва Коледно вълшебство – играчките оживяват и решават да намерят елха за Стела. Машинистът ги качва на своето влакче и в гората те откриват красива елха, която донасят в дома на детето. Всичко това наблюдава Дядо Коледа, който отправя похвала към изморените играчки и оставя желаната от Стела нова красива кукла под елхата.“

Г-жа Дескова бе разказвач, а нашите участници изпълниха ролите си с вълнение и забавна артистичност, които силно впечатлиха гостите.

След финала на пиесата учениците от СУ „ Стоян Заимов“ запяха заедно с нашите герои коледна песен. А после подариха на своите съученици специално изработени коледни картички.

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

СРЯДА

При нас е много интересно и забавно!

Ние можем да играем, да пеем, да танцуваме и да общуваме! Обичаме да имаме гости и ги посрещаме сърдечно, споделяме с тях искрено и непринудено нашите преживявания, особено когато се очакват красиви празници! Днес наши гости отново бяха деца от IV и V клас на СУ „Ст. Заимов“, които се запознаха със своите съученици от съответните изнесени паралелки в центъра. Разпределени по групички в класна стая “Монтесори среда“, и кабинета за сензорни игри и упражнения, те се забавляваха и усетиха вълшебството на новото приятелство, прекрасните условия на нашата функционалноструктурирана среда и умението да учим, докато играем. Магията на въздействието и взаимодействието, които реализираме в нашия център в днешния ден осъществиха терапевтите и специалните педагози от центъра. A час по - късно всички заедно присъстваха на коледния концерт в СУ „Стоян Заимов“, където за първи път имахме възможността да съпреживеем удоволствието и радостта от споделянето на празничните мигове!

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ВТОРНИК

Как ухаят нашите сладки изкушения!

В днешния ден коледното вълшебство ухае на канела. Една добра традиция, установена през годините е да месим и точим всички заедно. Ученици и учители направиха вкусни сладки. Това голямо удоволствие с нас споделиха и ученици от СУ „Стоян Заимов“.

Колко е приятно да се забавляваме заедно! Колко сме щастливи, когато имаме подадена приятелска ръка! Коледният дух докосна всяко сърце, изпълни го с радост, топлина и доброта!

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ПОНЕДЕЛНИК

Отново очакваме Дядо Коледа да дойде при нас! Всяко кътче в нашия център е блестящо, светещо и уютно! Неповторим празничен дух струи от елхите, гирляндите и ръчно изработените играчки, картички, картини! Децата с много вълнение и старание написаха коледните си желания и с трепетно вълнение пуснаха своите писма!

ПЪРВИЯТ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЦСОП „П.Р.СЛАВЕЙКОВ“- ПЛЕВЕН

190 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЙКОВ

На 17.11.2017 г. ЦСОП „Петко Рачев Славейков“ чества първия си патронен празник - 190 години от рождението на великия народен будител. По този повод през цялата седмица бяха организирани различни мероприятия, в които с желание и радост се включиха всички ученици, обучаващи се в центъра, зaедно с техните учители, терапевти и родители. В празничните дни сполучливо се съчетаха традиции, градени повече от 50 години и креативност, вдъхновена от новото начало. Както всяка година досега, с голямо вълнение учениците посетиха очакваната с нетърпение театрална постановка в ДКТ “Иван Радоев“. Всяко дете с радост се включи в разнообразните дейности, които се осъществиха в учебните часове и в заниманията по интереси: разучаваха популярните стихове на големия поет, изработиха книга с илюстрации, наречена „Татковина“ и табло с неговия портрет, което украси фоайето на центъра.

Психолозите реализираха групови сесии под надслов „Тук се чувствам добре“, посветени на взаимната толерантност и ненасилието. Участниците работиха с интерес и желание и усетиха топлината на подадената приятелска ръка на своите другари.

Всяко дете се почувства щастливо и значимо в празничния ден. Това се случи благодарение на новия подход, с който главният учител и арттерапевтът реализираха тържествените мероприятия, посветени на 190 годишнината от рождението на Петко Славейков. По-малките ученици с удоволствие и много настроение участваха в забавна музикална работилничка „С песните на дядо Славейков“, а по-големите се включиха в групови занимания „Ние можем, ние знаем, ние творим“ и „Творчеството на Славейков“. Всички имаха възможност да видят специално подготвената презентация за живота и делото на П.Р. Славейков, да бъдат участници в музикален оркестър и свираха с инструменти по свой избор, рецитираха, пяха, танцуваха и се забавляваха.

За първия си патронен празник центърът получи и един красив подарък: обновен текст за своя химн от доц. д. н. Марияна Булева - Петрова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Празникът завърши силно емоционално с изпяването на новия химн:

„Тук един голям поет

дава пример да се трудим със любов!

Днес и ние следваме

на Славейков мъдрия завет “Учи!”

Днес ние вярваме:

важното е гордо да вървим напред

и със радост да творим

свойте слънчеви надежди и мечти!“

ЦСОП „П.Р.Славейков“ – Плевен благодари от сърце за тази приятна изненада!

ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“

На 31. 10. 2017 г. с кратко тържество учениците от паралелки V-VIII – 5-8 клас отбелязаха деня на народните будители - общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Учениците рецитираха стихове, наблюдаваха презентация, а беседата за будителите проведе г-жа Недкова- учител в заниманията по интереси.

ФОНДАЦИЯ „АСИСТ – ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ“ ПОСЕТИ ЦСОП "П. Р. СЛАВЕЙКОВ" - ПЛЕВЕН

На 23 октомври 2017 екип от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ посети ЦСОП "П. Р. Славейков" - Плевен в рамките на проект „Помагащи технологии за контрол с поглед – повишаване на ефективността на използването им в България“ финансиран от Агенция за хората с увреждания.

Бяха проведени консултации с деца, с които се работи с помагащи технологии за контрол с поглед. Консултациите бяха осъществени съвместно със специалистите, които работят с всяко дете

Беше проведена и среща с директора на ЦСОП „П. Р. Славейков“ - г-н Милен Наков, както и с екипа който работи с децата – Павлина Дескова, Кристина Давчева , Десислава Павлова, Антоанета Драганова и Вяра Николицова.

15 СЕПТЕМВРИ 2017 – НОВО НАЧАЛО ЗА ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ – ПЛЕВЕН

Със звуците на химна на 15.09.2017г. ЦСОП “П.Р. Славейков“ тържествено отбеляза първия учебен ден . Учениците, които до юни 2017 г. бяха възпитаници на ПУ “П.Р. Славейков“ - Плевен, а сега са записани в СУ „Стоян Заимов” - Плевен, СУ “П.Яворов“ – Плевен, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Пордим, ПГТ „Алеко Константинов“ – Плевен и ПГОТ „Хр. Бояджиев“ – Плевен, техните родители и специалисти за пореден път заедно дадоха старт на новата учебна година. Гост на празника беше госпожа Анни Петкова – директор на СУ „Стоян Заимов”. С топли слова тя поздрави родителите на нейните нови ученици, като изрази увереност, че заедно ще се справим с всички предизвикателства. По традиция група ученици от пети до осми клас зарадваха всички присъстващи със своето танцово изпълнение, след което петокласникът Калин Тодоров удари училищния звънец и даде път на новите първокласниците. Те бяха посрещнати от своята учителка с топла пита и мед, и с пожелания да бъде успешна новата учебна година.

ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ - ПЛЕВЕН

СЕ ПРЕОБРАЗУВА В ЦЕНТЪР ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА

„П. Р. СЛАВЕЙКОВ" – ПЛЕВЕН

На 20 юли 2017 год. със Заповед № РД – 14 – 281 на министъра на образованието и науката К. Вълчев, публикувана в Държавен вестник , бр.61/28.07.2017 г., Помощно училище „П.Р. Славейков“ се преобразува в Център за специална образователна подкрепа „П.Р. Славейков“ , гр.Плевен. В заповедта е определено:

1. Центърът за специална образователна подкрепа може да осъществява дейностите по чл. 49, ал. 2 и 3 ЗПУО.

2.Трудовите правоотношения се уреждат съгласно чл. 123 от Кодекса на труда.

3. Учениците от преобразуваното помощно училище продължават образованието си в училища по чл. 38, ал. 1 – 4 ЗПУО.

4. Задължителната документация на помощното училище се съхранява в училище, определено със заповед на началника на Регионалното управление на образованието – Плевен.

5. Финансиращ орган : Министерството на образованието и науката.“

В съответствие с цитираната заповед от новата учебна 2017- 2018 година учениците от ПУ“П.Р. Славейков“ са записани в следните училища:

- СУ „Стоян Заимов“-Плевен

- СУ „Пейо Яворов“-Плевен

- СУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Пордим

- ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен

- ПГ по облекло и текстил "Христо Бояджиев“ – Плевен

Те ще продължат обучението си в ЦСОП „П.Р. Славейков“ по индивидуален учебен план и по индивидуални учебни програми по всички учебни предмети за съответния клас. Началникът на РУО – Плевен, г-жа Албена Тотева със заповед от 28.07.2017 г. определи задължителната документация на помощното училище да се съхранява в СУ „Стоян Заимов“ – Плевен.

НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО БОЧЕ В ПЛЕВЕН

Вече 12 поредна година гр. Плевен е домакин на единствения в страната Национален турнир по БОЧЕ за деца и младежи с интелектуални затруднения, който е част от годишния календар на Спешъл Олимпикс, България. Той ще се проведе на 16 юни 2017 год. в Ученическа спортна школа, гр. Плевен. В събитието ще участват атлети с интелектуални увреждания от нашия град и градовете: Карнобат, Добрич, Сливен, Бургас, Благоевград, Твърдица и др., които са класирани за участие в националното спортно събитие.

Младежкият информационно-консултантски център „Барометър”, гр. Плевен, изграден от Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” е основен организатор на това национално събитие, адресирано към децата и младите хора, които поради своите физически и интелектуални дефицити са една от най-рисковите социални групи.

Във връзка с провеждането на Националния турнир по БОЧЕ, Ви каним на откриването, което ще се осъществи на 16.06.2017 год., от 10.00 часа в Ученическа спортна школа, Плевен.

УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЛОГОПЕДИЯ

Инж. Десислава Павлова- заместник директор, учебна дейност в помощно училище „Петко Рачев Славейков“ - град Плевен и Кристина Давчева – логопед , млад специалист, работещ от тази учебна година при нас, взеха участие в Конференция с международно участие на тема: „Логопедични терапии“, състояла се на 02.06.-04.06 2017 г. в курортен комплекс „Албена“. Събитието бе организирано от Логопедичен център „Ромел“, с подкрепата на бакалавърската и магистърска програма „ Логопедия“ в НБУ, Латвийски университет (Рига) и Дружество на психолозите в България.

По време на уъркшопа на тема „Помагащи технологии за контрол с поглед в България: споделяне на опит и добри практики“ доц. д-р Морис Гринберг и гл.ас. д-р Евгения Христова психолози от НБУ- София, заедно с участниците от нашето училище представиха как само с поглед, насочен към екрана на компютъра деца от аутистичния спектър могат да общуват с другите. Презентацията предизвика интерес сред участниците във форума и показа ползата от въвеждането на помагащи технологии при работата с децата/учениците с комплексни нужди.

Поздравления за нашите колеги, които достойно представиха училището на този престижен форум!

ЗАЕДНО НА ПЪРВИ ЮНИ

За поредна година участвахме в спортния празник, организиран от ПУИ „Л.Каравелов“ гр. Каварна под надслов „ЗАЕДНО НА ПЪРВИ ЮНИ“. Отборът на нашето училище се състоеше от 12 ученика, които освен спортните постижения, през цялата година имаха и множество художествено-творчески изяви. Пътуването за това събитие бе тяхната награда и успешното социално включване. При откриването на празника нашите ученици участваха с музикално-танцов поздрав, който предизвика силни впечатления и емоционално съпричастната публика бурно аплодира нашите щастливи артисти. Отборът ни взе участие във всички спортни състезания и спечели няколко първи места. Останала част от времето беше изпълнена с много забавления и разходки. Учениците разгледаха двореца с ботаническата градина и в гр. Балчик и нос Калиакра, където прекрасната гледка беше допълнена от играещи в морето делфини. Накрая пътуването завърши с посещение на скалния Аладжа манастир, а на открито сред природата всички заедно хапнаха своята сладка награда – карамелена торта, осигурена от организаторите на празника за всеки отбор. Положителните емоции и доброто настроение заредиха децата, които ще пазят хубави спомени през цялото слънчево лято.

ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ПУ “П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ 24-26 МАЙ

26 МАЙ –КРЪГЛА МАСА В ПУ “П.Р. СЛАВЕЙКОВ“

В ПУ “П. Р. Славейков“ се проведе работна среща с директори и педагогически съветници на детски градини, училища и професионални гимназии в града във връзка с обществените отношения, свързани с осигуряване и подпомагане на процеса на приобщаващото образование на децата и учениците със специални образователни потребности и съвместните дейности на институциите на територията на община Плевен за предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. На срещата присъстваха: г-жа Албена Тотева – Началник РУО – Плевен, г-жа Кремена Пъшева – ст. експерт ОНГО , г-жа Маруся Додова – ст. експерт по предучилищно образование, г-жа Снежана Георгиева – ст. експерт по организация на средното образование, г-жа Цветанка Тончева – ст. експерт по професионално образование и обучение. Всички гости имаха възможността да разгледат функционално структурираната среда в училището, като наблюдаваха реални работни моменти с учениците. Кръглата маса продължи с презентация на г-н Милен Наков на тема: “Предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие и обучение в Център за специална образователна подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности от детска градина, училище или професионална гимназия“. Всички експерти подчертаха, че трябва заедно да подкрепим приобщаването на децата и учениците със специални образователни потребности! Сред присъстващите директори отношение по темата взе г-жа Силвия Николова – Директор на РЦПППО – Плевен като направи важни пояснения. Срещата прерасна в конструктивен диалог и присъстващите дадоха своята висока оценка за работата в Център за специална образователна подкрепа.

25 МАЙ - ПОЧЕТНА ГРАМОТА НЕОФИТ РИЛСКИ ЗА ПРИНОС В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Колективът на ПУ “П.Р Славейков“ поздравява своя директор г-н Милен Наков за полученото отличие - почетна грамота „Неофит Рилски“, която се дава за цялостна професионална трудова дейност в системата на училищното образование от Министерство на образованието и науката.

Гордеем се с това заслужено признание и му пожелаваме здраве и още дълги години успешна ръководна дейност!

Областният управител на Област Плевен Мирослав Петров поздрави и връчи отличията на 13 учители от Област Плевен, удостоени с приза на Министерство на образованието и науката почетна грамота „Неофит Рилски“. Отличието се присъжда на учители и директори за тяхната дългогодишна, цялостна и професионална трудова дейност в системата на училищното образование. На събитието присъства и началникът на РУО Плевен Албена Тотева.

Имената на отличените преподаватели са:

Калин Йончев – директор на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ – Плевен

Милен Наков – директор на Помощно училище „П. Р. Славейков“ – Плевен

Хризантема Йорданова – старши начален учител в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен

Красимира Йорданова – главен учител в ДГ „Юнско въстание“ – Плевен

Румяна Стаменова – старши учител по немски език в ПГПЧЕ – Плевен

Петя Райкова – старши учител по немски език в МГ „Гео Милев“ – Плевен

Белла Хараламбова – старши учител по музика в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен

Роза Трифонова – Иванова – старши учител по история и цивилизация в ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“

Веселка Насковска – старши учител в ДГ „Пролет“ – Койнаре

Виолета Панайотова – главен учител в ДГ „Слънце“ – Левски

Силвия Въткова – старши учител в ДГ „Трети март“ – Плевен

Наташа Цветкова – старши учител по математика и ИТ в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен

Елка Дунчева – директор на ДГ „Дружба“ – Плевен.

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

По повод 24 ти май – Деня на българската култура и просвета в нашето училище се проведе тържество. По традиция пред портрета на светите братя ученици, родители и учителя се събраха, за да почетат празника на славянската писменост и завършването на абитуриентите. Всички заедно запяха „Върви народе възродени“ и Химна на училището. Г-н Наков сърдечно поздрави ученици и учители, а на абитуриентите пожела: „На добър час!“ Оркестър „Славейковци“ изпълни музикален поздрав, а ученици от V-VIII клас танцуваха с удоволствие и усмивки. Бурни аплодисменти получи първокласника Стефан Бинков, който щастливо, с микрофон в ръка рецитира стихче. Г-н Наков раздаде грамоти на участниците в художествената програма, а на абитуриентите по традиция призове. Празникът завърши с тържествен обяд за завършващите ученици от седми, осми, десети клас, заедно с техните родители, настойници и учители.

ПУ“П.Р.СЛАВЕЙКОВ“ СЕ ВКЛЮЧИ В ТАЗГОДИШНАТА

ОБЩОЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ „ЕВРОПА В МОЯ РЕГИОН“

ПУ “П. Р. Славейков“ се включи в тазгодишната общоевропейска кампания „Европа в моя регион“. Идеята е устойчивите резултати от успешните проекти, реализирани на местно ниво с финансова подкрепа от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), да станат видими и да достигнат до повече хора.

Основното събитие се състоя на 03 май от 10.00-14.00 часа, на площад „Възраждане“. Изложение на успешни европейски проекти и концерт предостави възможност на представители на бизнеса, на неправителствени организации, на училища и детски градини да покажат на посетителите как се използват средствата от еврофондовете в област Плевен. В шатрите на ОИЦ – Плевен имаше информационните щандове на 6 фирми, 2 неправителствени организации и 5 училища, едно от които беше и нашето. Имахме възможност да покажем творческия труд на нашите ученици в изложба от картини, направени с прилагане на различни техники на рисуване, и предмети, изработени от естествени материали. Училището показа новата си визия, свързана с функционално структурираната си среда, с презентация и специално изработена брошура и представи преобразуването ни в Център за специална образователна подкрепа от новата учебна 2017-2018 година.

На сцената се включихме в музикално-художествената програма редом с танцовия състав при НЧ „Искра“ и СУ „Асен Златаров“ в Гиген, клуб „Хороводец“ при ДФСГ „Интелект“ и инструментална група „Нашенчета” при ЦПЛР-ЦРД. Облечени в специално ушити пъстри костюми, учениците на ПУ „П. Р. Славейков“ представиха музикално-танцовата сюита „С музика и танци мечтаем заедно“ и зарадваха гости и родители с емоционалното си оркестрово и танцово изпълнение.

ОТНОВО Е ВЕЛИКДЕН ОТНОВО СМЕ ЗАЕДНО

На Светли четвъртък в светлата седмица в нашето училище се проведе импровозиран Театър на трохите. Учениците от всички класове участваха в хлеботерапия, която мина под надслов „Никой не е по-голям от хляба“ . Това е нов модерен метод за социално включване, чрез който по практически път се въздейства върху фината моторика, като има възможност да се използват различни творчески похвати. Докато децата с удоволствие рисуваха върху брашно и месеха, класните ръководители разказваха за пътя на хляба - от златния клас в полето до уютното домашното огнище и уханието на препечената коричка в пещта, от малкото житно зрънце до медената питка, която с любов замесваме за близки и приятели.

СПОРТЪТ И ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

ПУ “П.Р. Славейков“ сърдечно благодари за поканата, отправена от ръководството на спортно училище „Г. Бенковски“ – Плевен . На 18 - ти април 2017 група ученици от пети до осми клас с ръководители г-жа Диана Николова и г-жа Бояна Танова имаха удоволствието да присъстват, като гости на публичната изява на група за извънкласни дейности за интереси по волейбол с ръководител Мариана Костова. Мероприятието с мото „Спортът и хората с увреждания“ се проведе в зала „Спартак“ . Нашите ученици заедно със младите спортисти направиха волейболна тренировка. С голямо удоволствие взаимно се поздравиха с песни, играха хоро. Накрая срещата завърши с великденска почерпка и красиви топки за награда.

ОБУЧЕНИЯ

През месец март в изпълнение на дейност 5 „Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост“ по проекта „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие по ОП“НОИР“ учители и специалисти от ПУ“П.Р. Славейков“ участваха в четири обучения.

Първите две бяха на следните теми „Формиране на умения за работа в структурирана Монтесори среда“ и „Работа с родителите на децата със СОП – консултиране и партньорство“. Те имаха практическа насоченост и се демонстрираха методи за работа в Монтесори среда, разработиха се примерни програми за партньорство и подкрепа на семействата на децата и учениците в училището.

В „Института за терапия и експресивни изкуства“ в гр. София единадесет колеги - учители и специалисти, участваха в обучителен тренинг: „Въведение в арттерапията“. На него по конструктивен начин бяха презентирани разнообразни подходи при индивидуална и групова арттерапия. Участниците лично експериментираха с разнообразни материали и почувстваха ефекта от методите на арттерапията, които целят емоционално освобождаване, зареждане и чиста радост от творческия процес.

Последното обучение на тема: „Надграждане на уменията на учителите и специалистите за функционално оценяване на индивидуалните потребности на децата и учениците с умствена изостаналост и множество увреждания“, бе с преобладаващо теоретична насоченост, която се представи от проф. доктор Анелия Гърбачева . Акцент в представянето беше изработване на план за подкрепа , който се създава за всяко дете или ученик със СОП.

Всички теми по подходящ начин комбинираха съвременни, актуални научни ракурси и практически аспекти от най – важните сфери, отнасящи се към професионалната работа с ученици със специални образователни нужди. Затова те бяха необходими, полезни и повишиха професионалната квалификация на учителите и специалистите от училището.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

В очакване на пролетта по традиция и тази година ПУ “П.Р. Славейков“ се включи в благотворителен базар за ръчно изработени мартеници от деца и лица с увреждания. Базарът е организиран по повод седмицата, посветена на социалния работник от студенти специалност „Социални дейности“ към Медицински колеж на МУ – Плевен. С радост и нетърпение учениците очакват веселия празник. За него с много желание сътвориха прекрасни мартеници от естествени материали в часовете по изобразително изкуство, домашен бит, професионална подготовка и оригинални картички в заниманията с арттерапевта, както и в свободното си време, заедно със своите учители и родители.

ЗДРАВЕЙ! ТОВА СЪМ АЗ!

Национална кампания на фондация “АСИСТ – Помагащи технологии”

Доц. д-р Морис Гринберг и гл.ас. Евгения Христова от департамент Когнитивна психология в Нов български унивеситет - София, основатели на Фондация АСИСТ съвместно с Помощно училище „П. Р. Славейков“ - Плевен на 20 и 21 януари проведоха УЪРКШОП за специалисти и семейства на хора с увреждания на тема: “Помагащи технологии за комуникация чрез поглед - възможности, софтуер, методика за работа и използване”. Форумът имаше за цел да популяризира помагащите технологии за комуникация чрез поглед. Тези технологии дават възможност на деца и възрастни, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да управляват компютър само с помощта на погледа си и така да общуват и да изразяват себе си.

Събитието е част от Национална информационна кампания за популяризиране на помагащи технологии за комуникация чрез поглед “ЗДРАВЕЙ! ТОВА СЪМ АЗ!” на фондация “АСИСТ – Помагащи технологии”, която се провежда в седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора . То включваше четири части: 1) семинар; 2) уъркшоп; 3) демонстрации на различни допълващи и алтернативни способи за комуникация; 4) консултации за хора с тежки физически увреждания, техните семейства, специалисти. Първата част, на която бе представен методът, се състоя в конферентна зала на Община Плевен в сграда "Гена Димитрова“. Втората част, която се проведе в ПУ „П.Р. Славейков“, беше свързана с демонстрации на технологиите за контрол с поглед както и консултациии за начините на работа с тях. се и хора с тежки физически увреждания , техните близки, както и специалисти.

Събитието предизвика огромен интерес сред широк кръг от хора не само от Плевен, но и от целия регион, включително и от други областни градове.

Осигуряването на помагащи технологии и софтуер за контрол на компютър с поглед по предложение на фондация АСИСТ е включено в Наредбата за приобщаващото образование в чл. 106 (4) и чл. 121: „При обучението на деца и ученицис комплексни физически увреждания детската градина, училището и центърът за подкрепаза личностно развитие, включително центърът за специална образователна подкрепа,осигуряват при необходимост използването на помагащи технологии чрез устройства за проследяване на погледа и специализиран софтуер за използването им, суичове, софтуер за управление на компютър с глас, алтернативни клавиатури и мишки и други за подпомагане на цялостното развитие на децата и учениците с физически увреждания.“

КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО

И тази години сред много добро настроение усмивки и изненади премина традиционното училищно коледно тържество. Всяко дете с трепет очакваше появата на дядо Коледа, за да го поздрави със стихче или песен и най- вече, за да получи своя подарък. Освен обичаните лакомствата, всеки ученик имаше и много специален личен дар - красив пъстроцветен календар за 2017 година със собствена снимка, направена в любимо кътче от новата функционално структурирана среда в училището. Календарите са специален подарък за новата година от нашите приятели от Дамски клуб „Огледало“, които за пореден път успяват да изненадат децата с нещо приятно.

МОДЕЛ ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА

ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ

“ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“ – П Л Е В Е Н

Проект BG05M2OР001-3.003-0001 „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“,

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

2014-2020

На 09.12. 2016 г ПУ „П. Р. Славейков“ в Зала „Плевен“ на Областна Администрация - Плевен се проведе информационен ден „Представяне на организацията и функционирането на модел за специална образователна подкрепа на ученици със специални образователни потребности и множество увреждания в ПУ „П. Р. Славейков“ гр. Плевен, по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, ОП „НОИР“ 2014-2020“. Проектната дейност в училището е под патронажа на РУО Плевен и форумът бе лично воден от г-жа Албена Тотева – началник на РУО Плевен. Присъстваха г-жа Грета Ганчева, директор Дирекция „Приобщаващо образование“ МОН и ръководител на проекта, както и други представители на МОН, експерти от РУО Плевен, Областна администрация, Община Плевен, Медицински колеж към Медицински университет – Плевен, институции, имащи отношение към децата и лицата с увреждания, неправителствени организации, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Плевен, детски градини, общообразователните училища и професионалните гимназии на територията на областта, Фондация „Карин дом“– Варна, директори и специални педагози от помощни училища от цялата страна.

Присъстващите на информационния ден бяха лично поздравени от арх. Бойко Балтаков – заместник областен управител. Поздрав и благодарности отправиха и възпитаниците на ПУ „П. Р. Славейков“ гр. Плевен, както и представители на родителската общност. Присъстващите бяха впечатлени от изпълнението на оркестър „Славейковци“ при училището, който се ръководи от г-жа Венета Маринова – арттерапевт и г-жа Диана Николова – главен учител.

Форумът продължи с презентиране на модела за специална образователна подкрепа на ученици със специални образователни потребности и множество увреждания по проект BG05M2OР001-3.003-0001 „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

В презентацията г-н Милен Наков – директор на ПУ „П. Р. Славейков“ гр. Плевен представи работата ни до този момент.

В днешното технологично време приоритет на обществото и на образователната ни система е изграждането на училището като институция, която гарантира безопасна, толерантна и креативна среда за ученици, учители и родители, за постигане на по-добра комуникация и по-високи образователни постижения.

Обучението и възпитанието на учениците със специални образователни потребности е проблем, който обществото разрешава различно през годините. Независимо от постоянните промени в политическата, икономическата и социалната сфера, пред обществото стои една много важна задача: „Да се научим да живеем заедно, да се научим да живеем с другите". Това послание към бъдещето, отправено от ЮНЕСКО, поставя днес въпроса за връзката между обучение, възпитание и социалното включване на учениците със СОП в бързо променящите се условия на живот.

Помощно училище „Петко Рачев Славейков“ гр. Плевен, съгласно Заповед №РД 09-483 от 19.04.2016 г. на министъра на образованието и науката е включено за изпълнението от дейност 5. „Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост“ и дейност 3. „Развитие и утвърждаване на функционалния модел за подкрепа на процеса на включващото обучение чрез участието и използването на капацитета на специалните училища за ученици със сензорни увреждания и с умствена изостаналост“ от проект BG05M20P001-3.003-0001 „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020“. Колективът при училището и родителската общност след задълбочен анализ на съществуващия потенциал за съчетаване на педагогическа и терапевтична дейност, определи цели на проектната дейност:

- Използване на наличния ресурс и осигуряване на функционално структурирана среда, като се използва капацитета на училището за преобразуването му в център за специална образователна подкрепа.

- Подкрепа на процеса на приобщаващото образование чрез педагогическа и терапевтична дейност и популяризиране на дейностите;

- Подготовка и прилагане на новата организация - Функционално структурирана среда взаимодействие и въздействие в помощното училище в съответствие с предстоящото преобразуване;

До настоящия момент са изпълнени следните планирани дейности:

- Подбор и назначаване на екип от специалисти;

- Обзавеждане и оборудване на специализирани кабинети;

- Осигуряване на помагала и образователни софтуерни продукти;

- Вътрешна и външна квалификация на персонала при училището, свързан с проектната дейност;

- Осигурен специализиран транспорт за децата от помощното училище за ежедневното им извозване по местоживеене;

- Осигуряване на специализирано хранене, съобразено със здравословното състояние на децата;

- Разработване на индивидуални учебни планове и индивидуални учебни програми на всеки ученик в съответствие с индивидуалните му потребности;

- Супервизия на работата на специалистите;

- Участие в лагер, насочен към приобщаване, творчество и сътрудничество за деца, родители и учители.

Терапевтичните дейности се провеждат в специализирани кабинети - кабинет за сензорни игри и упражнения, кабинет за кинезитерапия и сензомоторна гимнастика, тъмна сензорна стая, мека стая, библиотека на играчките, класна стая Монтесори среда, арттерапия, кабинет на психолог, кабинет на логопед и кабинет на социалния педагог.

Функционално структурираната среда дава възможност за осъществяване на нова специална образователна подкрепа от специалните педагози и терапевти, съвместно с родителите/настойниците на децата и учениците със специални образователни потребности. Тя е едно приятно и сигурно място за учене и формиране на знания, умения и отношения за социално включване. Специалните педагози и специалистите ще позволяват, улесняват, наблюдават, помагат сензорната среда да бъде достъпна за детето и ученика със СОП – множество увреждания.

Новооборудваните допълнителни кабинети осигуряват мултисензорна среда за въздействие и взаимодействие, като се стимулират внимателно всички сетива, повишава се усещането и спомага за релаксация чрез сензорни преживявания, осигурява безопасни и незастрашаващи условия и отношения, изгражда доверие и създава емоционално благоразположение, допринася за повишена концентрация и комуникация и подобрява възможността за структурирано учене.

Предстоят проектни дейности - вътрешна и външна квалификационна дейност, анализ и отчитане на резултатите от педагогическата и терапевтична работа, разработване и прилагане на програми за активно партньорство с родителите, работни срещи с ръководствата на институции и екипите, имащи отношение към приобщаващото образование на децата и учениците със СОП, дооборудване на терапевтичните кабинети и популяризиране на допълнителната подкрепа.

СПОРТНИ ИГРИ НА ОТКРИТО

По предложение на родителите на 25.11.2016 г. в двора на ПУ“ П.Р. Славейков“ се проведоха спортни игри на открито със състезателни елементи. Те се ръководеха от спортистите на ФК “Фортуна“, които за пореден път са наши гости. В заниманието се включиха всички, които участват в ателиета по проект "Твоят час" BG05M20P001-2.004 "РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС). С много емоции и настроение учители, и родители оказаха подкрепа, като партнираха в игрите на учениците.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЛЮБИМО УЧИЛИЩЕ!

Днес се навършват 189 години от рождението на Петко Рачев Славейков. Патронният празник на нашето училище започна с четене на стиховете на поета пред неговия портрет. След което учениците посетиха театралната постановка „Безценното камъче“ в драматичен театър „Иван Радоев“ - Плевен.

По традиция цялата седмица е изпълнена с разнообразни мероприятия и събития. Едно от тях е ден под надслов „Усмихни се“, свързан с превенция на насилието. Участваха ученици от I-VIII клас, на които бяха предложени снимки и изображения на различни ситуации, свързани с конфликти в къщи, в училище и на детската площадка. В последвалата дискусия се изясниха понятия за физическо и психическо насилие, както и начините за справяне с тях. Сесията завърши с „Песен за доброто“ и широки усмивки.

Най-големият подарък – изненада, беше предсрочното пускане на асансьора в училището, което се случи в навечерието на патронния празник и седмицата на доброто. Асансьорът осъществява връзката между двата етажа на сградата за учениците с двигателни проблеми и прави достъпен за тях терапевтичния сектор – кабинетите на логопедите и психолозите, тъмна сензорна стая, класна стая „Монтесори“и Библиотека на играчките. За това искрено благодарим на инж. Светла Господинова – регионален отдел „Инспекция за държавен технически надзор“ - СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ и инж. Гераско Герасимов - ст. Инспектор в РО“ИДТН“ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.

За нас винаги е било чест и отговорност, че училището ни носи името на една от най-пъстрите, живи и ярки личности на Българското Възраждане. След влизане на Закона за предучилищно и училищно образование ние оставаме като държавна специална образователна институция, която ще продължи да носи името на нашия патрон – Петко Рачев Славейков. През тази учебна година имаме възможността да апробираме новия модел за специална образователна подкрепа, който съвсем скоро – на 08-09 декември ще бъде представен на голям форум, по време на който ПУ „ П. Р. Славейков“ ще покаже организацията на своята нова структурирана среда.

ДЕН ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ

19 ОКТОМВРИ 2016

На 19.10.2016 г., в час на класа се проведе мероприятие, посветено на толерантността. Ученици от III клас до VIII клас рисуваха заедно. Те сформираха групи за работа на свободен принцип. Всеки малък ученик в екипа си получи подкрепа от по-голям свой приятел. Темите за рисунки бяха избрани по собствено желание: „Човек“ - символ на света на моите преживявания, „Къща“ - символ на моя свят и „Плодове“ - символ на света около мен. Мероприятието беше съвместна работа между ученици, класни ръководители, учители, психолог и социален педагог.

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - ОТКРИВАНЕ

КНИГАТА Е ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА

10-14 ОКТОМВРИ 2016

Седмицата от 10 до 14 октомври е посветена на четенето. В днешния ден тя беше открита пред портрета на Петко Славейков във фоaйето на училището. Наградените от миналата година най-добри четци демонстрираха своите умения, като прочетоха популярни стихове на патрона на нашето училище. По програма в следващите дни предстоят: Провеждане на учебни игри под надслов “Готов ли съм за четене“, моделиране на букви в „Работилница за буквите“, провеждане на учебна игра „Театър“ в Библиотека на играчките. С предвидените занимания за развитие на фина моторика и познавателна дейност, целим да мотивираме учениците. Програмата завършва с подреждане на изложба и връчване на грамоти на изявилите се ученици.

Откриване на новата 2016-2017 учебна година

На 15.09.2016г в празнично украсения двор на ПУ“ П. Р. Славейков“ учителите с топла усмивка посрещнаха своите малки и големи ученици, придружавани от родители и близки. Всички бяха щастливи и развълнувани, че отново са заедно в слънчевото есенно утро. Под звуците на химна на Република България се издигна националния флаг. Изпълнен беше химна на училището.

Господин Наков – директор на училището, с кратко и вълнуващо слово откри новата 2016-2017 учебна година. Група ученици поздравиха присъстващите със стихове за първия учебен ден. Директорът представи всички новоназначени специалисти, голяма част от които ще извършват терапевтична дейност. По традиция поздрави първокласниците, захрани ги с питка и мед и плисна вода, за да е спорна новата учебна година. Под медните тонове на стария училищен звънец учениците прекрачиха прага на училището.

58 ГОДИНИ ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО В СПЕЦИАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Преди повече от половин век на днешния ден първи септември, през учебната 1959/1960 се сформира Основно помощно училище, което и до сега носи името на големия български поет Петко Рачев Славейков.

В съграждането на едно училище винаги са вписани имената на личностите, които са поставили основите и които с труд и всеотдайност са дали началото на едно благородно дело. В средата на петдесетте години в нашия град се сформират първите паралелки за деца със специални образователни потребности и пионерите на тази инициатива са Парашкевица Енева и Мара Маринова, Моно Бисков и Цонка Герганова. Така, благодарение на техните постижения съзрява и се реализира идеята за откриването на Самостоятелното помощно училище. Пръв оглавява новосформираното училище Върбан Даков. Голяма част от историята на училището е свързана с дейността на дългогодишния директор Борис Герганов – от 1960 до 1991 г.

От 1992 г до днес директор на това средище на специалното образование е г-н Милен Наков. Благодарение на неговото умело и енергично ръководство изминаха повече от 20 усилни години, интензивно изпълнени с дейности и събития, модернизация на материалната база, съчетани със споделяне на добри практики и обмяна на опит, формиране на подкрепящата среда за нашите деца и ученици във взаимодействие и парньорство между учители, родители и институции, както и непрекъснато повишаване равнището на професионалната компетентност на специалистите.

Всичко това ни доведе до възможността да бъдем включени в изпълнение на дейност 5.“Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост“ и дейност 3.“Развитие и утвърждаване на функционалния модел за подкрепа на процеса на включващото обучение чрез участието и използването на капацитета на специалните училища за ученици със сензорни увреждсания и с умствена изостаналост“ от проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“- МОН.

Новата учебна 2016/2017 година ПУ“П. Р. Славейков“ стартира, като пилотно помощно училище, което апробира новите образователни политики чрез приобщаващо образование в синхрон с философията на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това е висока оценка, доверие и признание на нашите 58 години, изпълнени с труд, любов и всеотдайност, през които непрекъснато сме се стремили достойно да защитаваме и представяме името на Славейков!